top of page

Що таке стартап, та чому вам варто створити власний

Від соло-засновників без команди до найбільших технологічних компаній світу – визначення поняття "стартап" є надзвичайно широким і дуже нечітким.


У різних джерелах стартапом може бути і окрема стартап ідея, і глобальна компанія така як Uber чи Spotify, і численні додатки, ігри та сервіси, що періодично зароджуються в місцевих коворкінгах та виходять на локальні ринки.


що таке стартап

Але що таке стартап насправді? Мабуть, найпопулярнішим визначенням є наступне:

“Стартап – це новостворена організація, яка знаходиться в постійному пошуку повторюваної та масштабованої бізнес-моделі в умовах надзвичайної невизначеності”.

У цій статті ми детально розповімо, що таке стартапи, які бувають їх типи, та які фактори впливають на їх діяльність. Також ми дослідимо, чому варто працювати в стартапі та започаткувати власний.



Що таке стартап?


Стартап (англ. startup або start-up) – це компанія, яка зазвичай перебуває на ранніх стадіях свого розвитку. Ці підприємства, як правило, започатковують 1-3 засновники (фаундери), які зосереджуються на капіталізації ринкового попиту шляхом створення нових інноваційних продуктів або послуг.


Окрім того, важливо зазначити, що стартапи створюються для вирішення реальних проблем і спрямовані на впровадження інновацій та швидке масштабування. Задовольняючи потреби суспільства, стартапи приваблюють інвесторів і спонсорів завдяки величезним можливостям зростання.


У той час як більшість малих підприємств може довго залишатися малими, стартап зосереджується на швидкому зростанні на визначеному ринку. Зазвичай такі компанії починаються з ідеї, швидко створюють мінімально життєздатний продукт (MVP) і поступово перетворюються на глобальний сервіс або платформу.


MVP стартапу

Стартапи починають з обмежених витрат та ресурсів і майже не мають прибутку. Крім того, вони ще не мають розвиненої бізнес-моделі і достатнього капіталу для переходу на наступний етап. Як наслідок, на ранніх стадіях запуску стартапи, як правило, самофінансуються членами команди засновників, а далі шукають фінансування з різних джерел, таких як венчурні фонди чи ангельські інвестори. Взамін інвестори можуть отримати частку власності та/або майбутніх прибутків.


Одним з найпоширеніших підходів до створення стартапу є методологія lean startup, започаткована американським підприємцем Еріком Рісом. Вона заснована на проведенні експериментів та ітеративному випуску продуктів для того, аби скоротити цикл розробки та отримати зворотній зв'язок від клієнтів.



Стартапи як один із видів бізнесу


В залежності від цілі, розрізняють декілька типів бізнесу, і перш ніж починати свій власний або долучатися до вже існуючого, важливо розуміти ці типи:

  • Малий бізнес

Метою малого бізнесу є довговічність, а не масштабованість. Хоча він і зацікавлений у зростанні, але розвивається власними темпами. Зазвичай власники бізнесу займаються самофінансуванням. Це означає, що на них не так сильно тисне необхідність масштабування, як, до прикладу, на стартапи.


Малим бізнесом можуть бути перукарні, продуктові магазини, туристичні агенції, пекарні і т.д. Крім того, багато з цих бізнесів є сімейними. Зазвичай вони наймають місцевих жителів і членів сім'ї для управління та створення стійкого і довготривалого бізнесу.

  • Соціальне підприємство

На відміну від звичайного бізнесу, соціальні підприємства не зосереджені на створенні багатства для засновників. Вони існують всупереч загальній думці, що головна мета всіх бізнесів – заробляти гроші. Натомість вони будують бізнес, щоб позитивно змінювати навколишнє середовище та суспільство.


До таких компаній відносяться благодійні та неприбуткові організації. Ці компанії зазвичай масштабуються для того, щоб займатися філантропічною діяльністю, створити позитивний вплив на навколишнє середовище та соціальну сферу, або вирішити поширену соціальну проблему. Хоча вони працюють, як і інші бізнеси, вони часто можуть мати додаткові джерела фінансування у вигляді пожертвувань та грантів.


типи стартапів

  • Стартап

Метою стартапу є створення продуктів, орієнтованих на неосвоєний ринок або поліпшення існуючого. Стартапи докладають багато зусиль для швидкого зростання та досягнення високої рентабельності інвестицій (ROI). Вони потребують великих маркетингових досліджень для визначення невикористаних ринкових можливостей.

Компанії в технологічній ніші часто належать до цієї групи. Оскільки технологічні компанії мають великий потенціал, вони можуть легко вийти на світовий ринок. Прикладами таких стартапів є Facebook та Twitter. Ці стартапи наймають найкращих працівників і шукають інвесторів, щоб прискорити розвиток своїх ідей і масштабування.


Завдяки отриманим інвестиціям стартап може підтримувати швидкі темпи зростання і зосередитися на приверненні уваги цільового ринку. Однак дуже часто стартапи не мають на меті стати великими та успішними. Власник бізнесу може будувати компанію з нуля, щоб потім продати її великій компанії. Зазвичай фаундери таких стартапів хочуть розвивати компанію, але не хочуть керувати нею в довгостроковій перспективі. Такі гіганти, як Google чи Amazon, купують невеликі стартапи, щоб з часом розвивати їх і отримувати вигоду.

  • Spin off

Це – стартапи, що зароджуються всередині великого бізнесу. Оскільки великий бізнес є самодостатнім, він зростає разом з новими ринковими потребами та тенденціями. З цієї причини для таких компаній дуже важливо йти в ногу зі змінами, щоб підтримувати себе на плаву, і саме тому вони постійно створюють власні інновації та стартапи.


За підтримки капіталу ці стартапи-відгалуження зосереджуються на урізноманітненні продуктових пропозицій та планах щодо охоплення нових аудиторій. Такі стартапи допомагають великим компаніям виходити на нові ринки, які не є основним напрямком їх діяльності.



Фактори, що впливають на діяльність стартапу


Існує безліч факторів, що безпосередньо впливають на діяльність та успіх стартапу, але основними з них є місцезнаходження клієнтів, фінансування та відносини між фаундерами.

  • Місцезнаходження клієнтів - цільовий ринок

Місцезнаходження потенційних клієнтів стартапу може серйозно вплинути на його успіх або провал. Щоб ефективно вести діяльність, стартап повинен розуміти, яким є його цільовий ринок і аудиторія. Чим більшим є цей ринок, тим краще, адже для стартапу вкрай важливою є можливість масштабування в майбутньому. До речі, це є одним із ключових факторів, на які звертає увагу інвестор.

  • Фінансування

Щоб розпочати бізнес-операції, стартап потребує коштів. Підприємці можуть залучити капітал, створивши краудфандингову кампанію, або ж можуть пітчити свій стартап бізнес-ангелам та венчурним фондам.

Також вони можуть розраховувати на кредити для малого бізнесу або гранти. В будь-якому випадку, щоб отримати фінансування, стартап завжди готує детальний бізнес-модель і стратегію.

  • Структура та відносини всередині стартапу

Розуміння структури стартапу, а також правильний розподіл ролей є однією з перших умов його стійкості. Для того,аби побудувати успішну компанію, необхідно чітко визначити, хто за що відповідає, а також кому яка частка належить. У своїй книзі “The founder’s dilemmas” американський економіст Ноам Вассерман подає концепцію трьох R: relationships – roles – rewards. Вона чітко відображає взаємозв’язок між тим, які ролі у кофаундерів, які між ними відносини, та якою долею кожен з них володіє.



Переваги роботи у стартапі


Стартапи це не про список справ і рутину, а про відкриття дверей новим можливостям та викликам, які дозволять вам рости разом з ними. Ось кілька переваг роботи в стартапі:


стартап інкубатор акселератор

  • Більше можливостей для навчання

Часто стартап делегує працівникам більше повноважень, ніж великі корпорації. Це пов'язано з тим, що більшість стартапів не може найняти кількох працівників з різними обов'язками. Зазвичай вони наймають працівників на основі певного набору навичок, але можуть призначати додаткові обов'язки, щоб компенсувати додаткову роботу. Це може бути перевагою для фахівців, які хочуть навчитися новому.

  • Гнучкий графік

Багато стартапів надає гнучкий графік роботи або пропонує роботу з дому. Це чудова перевага для професіоналів, які хочуть підтримувати баланс між роботою та особистим життям. Коли компанії надають гнучкий робочий графік, це підвищує ефективність роботи, оскільки співробітники можуть зосередитися на роботі, не перевантажуючись.

  • Сприяння інноваціям

Стартап дає працівникам можливість проявити свої знання та здібності, сприяючи їхньому зростанню та успіху. На відміну від великих корпорацій, працівники стартапів можуть подавати свої ідеї безпосередньо вищому керівництву. Таке робоче середовище ідеально підходить для більш творчих людей, які хочуть ділитися своїми новими ідеями.

  • Дружня команда

Оскільки більшість стартапів невеликі, вони надають можливість познайомитися з усіма колегами особисто. Таке близьке спілкування забезпечує ефективну співпрацю та втілення ідей дуже швидко і без перешкод. Також, завдяки тому, що дуже часто члени команди отримують частку від стартапу, вони всі мають особистий інтерес у його успіху, що сприяє створенню дружньої атмосфери в команді.



Чому варто створити власний стартап


Є багато причин, чому хтось може захотіти створити власний стартап. Деяких людей спонукає виклик і можливість створити щось нове та інноваційне. Інших мотивує потенціал заробити багато грошей. Треті бачать у створенні стартапу спосіб змінити світ на краще.


створити власний стартап

Якими б не були ваші причини для створення стартапу, є кілька очевидних переваг, які ви отримаєте, якщо зважитеся на такий крок. Ось лише кілька з них:

  • Ви контролюєте ситуацію

Коли ви фаундер, вам доводиться приймати всі рішення. Це може бути добре чи погано, залежно від вашого типу особистості. Але це, безумовно, перевага, яка подобається багатьом людям. У стартапі ви можете визначати завдання і задавати напрямок розвитку компанії.

  • Ви можете змінити світ на краще

Стартапи мають потенціал, щоб зробити великий вплив, як з точки зору продуктів або послуг, які вони пропонують, так і з точки зору способу ведення бізнесу. Якщо ви хочете змінити світ на краще, заснування стартапу – це одна з можливостей зробити це.

  • Ви можете багато чому навчитися

Запуск стартапу – це прискорений курс з бізнесу, маркетингу, продажів і багато іншого. Якщо ви прагнете здобути нові навички та зростати як професіонал, немає кращого способу зробити це, ніж заснувати власний бізнес. Досвід, який ви отримаєте як фаундер, навіть якщо стартап не зазнає успіху, буде неоціненним для вашої майбутньої кар’єри.

  • Ви можете бути гнучкими

Стартапи часто більш гнучкі, ніж великі компанії, коли справа доходить до таких речей, як робочий час і час відпустки. Якщо вам потрібно взяти кілька вихідних, щоб піти у відпустку, або якщо ви хочете працювати вдома, зазвичай це набагато легше зробити в стартапі, ніж у традиційній компанії.

  • Ви можете розважатися

Незважаючи на всю важку роботу, пов'язану з відкриттям бізнесу, це може бути дуже весело. Якщо ви захоплені своєю справою, ви, швидше за все, отримаєте задоволення від всього процесу, навіть коли справи йтимуть важко.



Ризики створення стартапу


Однак, існує також чимало ризиків заснування власного стартапу. Найпоширеніший з них, це, звичайно, ризик невдачі. За статистикою, близько 90% стартапів зазнають невдачі. Часто це відбувається через брак фінансування, поганий менеджмент або невідповідну бізнес-модель. Інші ризики включають ризик юридичних проблем, ризик крадіжки інтелектуальної власності та ризик конкуренції.


Ще один ризик – це те, що ви не зможете знайти потрібних працівників. Це часто є проблемою для стартапів, оскільки вони не можуть дозволити собі платити високі зарплати. Як наслідок, їм доводиться задовольнятися низькокваліфікованими працівниками. Це може призвести до низки проблем, таких як висока плинність кадрів, низький моральний дух і погане обслуговування клієнтів.


Нарешті, існує ризик того, що стартап не зможе масштабувати свою діяльність. Це часто є проблемою для стартапів, оскільки вони не мають інфраструктури або досвіду для роботи з великою кількістю клієнтів. Як наслідок, вони можуть бути змушені обмежити своє зростання або навіть припинити свою діяльність.


Однак, незважаючи на всі ризики, запуск стартапу є, безумовно, дуже корисним досвідом. Це дає вам можливість бути незалежним у прийнятті рішень, створювати щось нове і змінювати світ на краще. Якщо ви готові взяти на себе ризики (а справжні фаундери мають бути готові до цього), тоді запуск стартапу стане як мінімум правильним вибором для вас, а як максимум – повністю змінить ваше життя і відкриє безліч нових горизонтів.


Для того, аби робити правильні кроки на шляху до свого власного стартапу, а також знайти менторів чи однодумців в команду, існують стартап-інкубатори. Це організації, що допомагають валідувати ідею, створити бізнес-план, розробити сам продукт та залучити інвестиції. Якщо у вас є стартап ідея і ви хочете створити стартап в Україні, то вам може допомогти YEP, який за сім років запустив 500+ стартапів, серед яких переможці світових стартап-конференцій та змагань, таких як TechStars, WebSummit, Slush, IT Arena та ін.

2 465 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page