top of page

Startup Campus 2023

27 вересня пройшла конференція YEP Startup Campus 2023, присвячена розвитку підприємницької освіти, що об’єднала спікерів з України, Ізраїлю та США. Вона проводиться вже четвертий рік поспіль в межах ініціативи YEP «Підприємницький університет», що реалізується спільно з Міністерством цифрової трансформації України, Офісом з розвитку підприємництва та експорту, національним проєктом Дія.Бізнес, Міністерством освіти і науки України, Міністерством молоді та спорту України, Українським фондом стартапів, Genesis за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».


Понад 500 офлайн та онлайн учасників мали можливість обговорити та надихнутися новими ідеями та підходами до того, як впроваджувати підприємницькі курси в університетах України та стимулювати розвиток інновацій серед студентів.


Зі вступними словами до учасників звернулися Кім Кім Йі (Acting Director, Office of Economic Growth), Валерія Іонан (заступниця міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції) та Євген Кудрявець (Перший заступник міністра освіти і науки України).


Відеозвернення від Кім Кім Йі, виконуючої обовʼязки директора Офісу економічного зростання USAID. Фотограф — Олександр Філоненко

Відеозвернення від Валерії Іонан, заступниці міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції

Конференція розпочалася з діалогу між професором Стенфордського університету Беррі Кейтсом та Євгеном Кудрявцем про те, як в Україні імплементувати досвід Стенфорду щодо навчання підприємництва. Серед іншого, Беррі зазначив, що Україна наразі має можливість капіталізувати увагу, що прикута до неї, а також має достатньо таланту, який може експортувати світові.


Своїм ізраїльським досвідом поділилася Олена Донець, співзасновниця та CEO Spyre Group, експертка з розвитку інноваційних екосистем. За словами Олени, університети є однією з трьох важливих складових будь-якої національної інноваційної екосистеми. Разом з урядом та приватним сектором вони забезпечують перетворення інноваційних ідей в працюючі бізнеси.


Розмову про підприємницьку освіту продовжили Ксенія Семенова, Program Lead YEP; Андрій Ремізов, директор Офісу з розвитку підприємництва та експорту; Роман Грищук, член Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій; Артем Копанєв, СОО Genesis, а також Ігор Маркевич, ментор Techstars та Ukraine Delegate to Horizon Europe Committee on Digital, Space and Industry. Вони обговорили поточний стан української освіти, яке місце в ній займають програми з підприємництва, та чому школи й університети – це саме ті місця, де має зароджуватися і толеруватися культура підприємництва.


Про те, як студентам і не тільки зберігати мотивацію до створення власних стартапів, розповів Ілля Бачурін, соціальний психолог та співзасновник Product It Foundation for Education. Він виокремив фактори, що можуть заважати нам рухатись вперед, а також способи генерації нових ідей навіть у найскладніших ситуаціях.


Андрій Заікін, СЕО та засновник YEP, виступив із промовою про те, чому нам варто розвивати в собі підприємливість та будувати майбутню країну підприємців. Він також поділився основними навичками, які будуть необхідні стартаперам в майбутньому, аби досягати успіху та залишатися конкурентоспроможними.


Під час наступної панельної дискусії обговорили важливості перетворення наукових розробок у комерційно вигідні продукти. В ній взяли участь: Станіслав Базалєєв, координатор з розвитку ІТ та інженерних галузей у Програмі USAID «Конкурентоспроможна економіка України»; Олексій Солнцев, засновник та СЕО SmartZavod; Микола Максименко, співзасновник Haiqu, а також Олена Донець та Андрій Заікін.



Завершилася конференція практичними воркшопами про розвиток підприємницької освіти від Беррі Кейтса, шлях від викладача до ментора від Льюїса Шитса, директора Центру підприємництва Чайфеца при Сент-Луїському університеті, а також про розвиток університетської інфраструктури від Олени Донець.


Насичений Startup Campus — лише початок великої роботи над розвитком університетської інфраструктури та підприємницької освіти. Ініціатива «Підприємницький університет» матиме багато активностей цієї осені — тож слідкуйте за новинами!

87 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page